Versnellingsatelier: naar een blauwdruk voor de aardgasvrije wijk

Versnellen door even stil te staan

Vertragingsatelier: naar een blauwdruk voor de aardgasvrije wijk

Versnellen door even stil te staan
De warmtetransitie heeft de eerste fase doorlopen. Het is tijd voor de volgende stap: het wijkuitvoeringsplan. Kansrijke buurten zijn geselecteerd, je hebt als gemeente in grote lijnen duidelijk welke technieken geschikt zijn en welke stakeholders je aan tafel wil. Dan denk je nu wellicht: in volle vaart door! Daarvoor organiseren wij het Versnellingsatelier. Onze ervaring leert dat je vooral kunt versnellen richting een gedragen wijkuitvoeringsplan, door het proces in de beginfase scherp te krijgen. Juíst door tijd te nemen voor inventarisatie en inrichten van het proces, kun je daarna met alle stakeholders, van college en raad tot aan woningcorporaties, nutsbedrijven en bewoners versnellen in de energietransitie. Versnellen door even stil te staan.

Eerst organiseren, dán uitvoeren

Door in een goede, doordachte zet de wijk te analyseren en de aanpak uit te werken, ontstaat er meer tijd voor het afstemmen met alle betrokkenen in de wijk. Hiervoor bieden wij ons Versnellingsatelier aan. In vier dagdelen bepaalt je zo met alle stakeholders (denk aan woningcorporaties of de netbeheerder) welke stappen nodig zijn om tot een haalbaar wijkuitvoeringsplan te komen.

Een belangrijke vraag daarbij is: hoe pak jij als gemeente de regierol? We helpen je zo om het proces voor het wijkuitvoeringsplan in te richten, duidelijk te krijgen wat er in de wijk belangrijk is en hoe je dat kunt aanvliegen. Het geeft je de kans om vanuit een gezamenlijk uitgangspunt de diepte in te duiken voor de eerste wijk.

Concreet aan de slag 

Zoveel wijken en technieken om uit te kiezen. De bewoners die betrokken zijn of nog moeten worden. De zoektocht naar een passende wijk om mee te starten. Een gemeenteraad en college die een rol hebben. Het wijkuitvoeringsplan kan een complexe en grote opgave zijn, óók als in het Warmteprogramma de contouren al zijn bepaald. De keuzes die wijkuitvoeringsplannen vragen, wil je vanuit de juiste kennis en onderbouwing kunnen maken. Je kan meteen de diepte induiken en aan de slag gaan met het Wijkuitvoeringsplan. Maar bij WijkvanNu zien wij dat het goed is om vooraf met stakeholders te bepalen wat een goede startwijk is, of wat er nodig is om tot een gedragen wijkuitvoeringsplan te komen. Om vanuit focus met elkaar de juiste vervolgstappen te bepalen. Een gedegen procesaanpak voor het wijkuitvoeringsplan, zorgt voor een plan met draagvlak en leert je ook hoe je dit proces in andere wijken kan opstarten.

Het Versnellingsatelier bestaat daarom in ieder geval uit de volgende onderdelen:

Image

Organisatie

Het realiseren van een duurzame energievoorziening in de wijk vraagt om een goed uitgedachte organisatiestructuur. Maar ook zicht op de rol van de gemeente, sluitende juridische afspraken of intentieverklaringen die het fundament bieden onder het proces naar een aardgasvrije wijk. We halen op wat nodig is om voor uw wijk tot een daadkrachtige projectorganisatie te komen die de gewenste oplossingsrichtingen mogelijk maakt, rekening houdend met de Wet collectieve Warmtevoorziening.

Financiën

We werken uit wat de gevraagde inzet in middelen en capaciteit vraagt van de gemeente en alle betrokken stakeholders om tot een wijkuitvoeringsplan te komen.

Image
Image

Techniek

In het Warmteprogramma is vaak al een eerste richting gegeven in de techniek. Met een snelle wijkanalyse maken we inzichtelijk welk warmtealternatief goed past bij de wijk. Dat geeft richting aan de stappen die nog nodig zijn voor de technische uitwerking voor het wijkuitvoeringsplan.

Participatie

We werken de activiteiten uit die nodig zijn om bewoners te betrekken bij het opstellen van een wijkuitvoeringsplan, zodat bewoners op de juiste manier worden betrokken bij de transitie in de wijk.

Image
Image

Proces

We zetten de mogelijke processtappen op een rij en werken een procesplan uit voor het opstellen van wijkuitvoeringsplan. Met wie moet worden gesproken? Welke bijeenkomsten moeten worden georganiseerd? Welke besluiten moeten worden genomen, en wanneer? Welke hobbels en uitdagingen moeten worden geslecht?

Het een aantal creatieve werkvormen zetten we in korte tijd grote stappen en brengen we de samenwerking op gang. We inventariseren met snelheid zowel de inhoud als het proces van de opgave. We onderzoeken met elkaar oplossingen, voorwaarden voor succes, benodigde samenwerking, samenhang en afstemming voor de betreffende wijk of buurt. Zo werken we in een korte tijd een routemap uit. Het biedt inspiratie, motivatie én richting om samen aan de slag te gaan en je hebt meteen zicht op de vervolgacties. Het resultaat is toepasbaar als blauwdruk voor alle aankomende wijkuitvoeringsplannen.

Kosten en maatwerk 

In vier dagdelen gaan we aan de slag met de onderdelen participatie, proces, techniek, organisatie en financiën. Tijdens een intakegesprek bepalen wij met jou de opzet, wie er aanwezig moeten zijn, welke deliverables er worden opgeleverd en hoe wij samen met jou je doelen kunnen bereiken. We werken met vaste tarieven per onderdeel, maar uiteraard is maatwerk mogelijk: wanneer je onderdelen in meer of minder mate wilt laten terugkomen, dan kijken we samen naar een programma op maat. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Lees meer over de dagindeling