De buurt ’t Ven in Eindhoven is een van de wijken die als proeftuin is aangewezen in het kader van het ‘Programma aardgasvrije wijken’. Deze Rijksbijdrage is toegekend voor de realisatie van een warmtenet. Het warmtenet wordt aangesloten op de bestaande biowarmtecentrale in Meerhoven. Met deze centrale is het mogelijk een groot deel van de wijk ’t Ven van warmte te voorzien. Bij verdere groei komt er behoefte aan aanvullende warmtebronnen. Deze warmtebronnen zullen ontwikkeld worden om de bestaande biowarmtecentrale op de lange termijn te vervangen. Wij begeleiden de gemeente in het traject van haalbaarheidsonderzoek, het opstellen van de businesscase, het faseringsplan, de samenwerkingsovereenkomst en realisatie.
Voor de uitrol van het warmtenet is gekozen voor een zogenaamde ‘olievlekstrategie’. Dit houdt in dat een aantal complexen op korte termijn worden aangesloten op het warmtenet. Dit minimumscenario is met inzet van de Rijksbijdrage financieel haalbaar. Na deze fase breidt de olievlek zich in een aantal fasen uit en zal het aantal aansluitingen groeien tot circa 1.000 woningen. De eerste fase gaat uit van het minimumscenario met drie complexen die zeker aangesloten worden; totaal circa 400 woningen. Hiervoor zijn afspraken gemaakt, die zijn vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. Belangrijke onderbouwing voor deze samenwerkingsovereenkomst is de door ons opgestelde businesscase. In deze businesscase is het te behalen rendement voor exploitatie van het warmtenet berekend, zijn de hiervoor benodigde bijdrage aansluitkosten bepaald en zijn de aanvullende kosten voor de woningeigenaar geraamd.
Eind vorig jaar is de samenwerkingsovereenkomst getekend en besloot de gemeenteraad van Eindhoven de eerste fase van het warmtenet te gaan aanbesteden.
Dit is een referentieproject van WijkvanNu partner DWA.