Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht heeft WijkvanNu gevraagd om een wijkuitvoeringsplan voor de wijken Kruiswiel en Oostendam. WijkvanNu verzorgt voor het wijkuitvoeringsplan de procesbegeleiding, het technisch vergelijkingsonderzoek en de participatie met de bewoners. Het resultaat is een wijkuitvoeringsplan waarmee Kruiswiel en Oostendam concreet aan de slag kunnen om de lokale transitie te realiseren. Bijzonder aan dit traject is dat er zicht is op …
Versnellingsatelier warmtetransitie Hendrik-Ido-Ambacht
Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht ziet kansen in het aanleggeven van een warmtenet. De gemeente verkent samen met warmtepartners HVC, woningcorporaties Trivire en Rhiant, Stedin en De Blije Borgh en regio Drechtsteden of een warmtenet voor de buurten Kruiswiel en Oostendam de beste oplossing is om duurzame warmte te leveren. Iedere partij heeft zijn eigen uitdagingen, vragen en kaders. In het versnellingsatelier heeft …
Heerenveen maakt bottom-up wijkuitvoeringsplan
WijkvanNu heeft in Heerenveen het eerste Wijkuitvoeringsplan ontwikkeld in nauwe samenwerking met een bewonersinitiatief. De wijk Heidemeer werd geselecteerd om in 2030 van het aardgas af te gaan, mede door het bewonersinitiatief dat hard aan de weg timmerde en diverse verduurzamingsacties organiseerde. Deze bewoners maakten dan ook deel uit van de projectgroep. Overige bewoners werden uitgenodigd om zitting te nemen …
Eerste wijkuitvoeringsplan voor Delft
De gemeente Delft heeft hun eerste warmteuitvoeringsplan (WUP) goedgekeurd. Het plan laat zien hoe de route naar aardgasvrij er in de Multatulibuurt de komende tijd uit gaat zien en hoe we daar met diverse partijen aan gewerkt hebben. Het was de eerste buurt in Delft waar integraal gewerkt werd aan een plan om aardgasvrij te worden. Naast de warmtetransitie was …
Haalbaarheidsstudie duurzaam verwarmen met oppervlaktewater Wijchen
Een haalbaar wijkuitvoeringsplan kan starten vanuit verschillende invalshoeken. Zo startte deze voor de gemeente Wijchen met een onderzoek vanuit Buro Loo waarbij de mogelijkheden van het aanleggen van collectieve warmtesystemen in Wijchen-Centrum en Wijchen-West in kaart zijn gebracht. Wijchen wordt omringt door water: het Wijchens Meer en de Vormerse Plas. Dit oppervlaktewater kan perfect geschikt zijn als duurzame warmtebron voor …
Succesvolle aanvraag Proeftuin Generalenbuurt Eindhoven
Op 10 maart 2022 ontving gemeente Eindhoven het goede nieuws: de Generalenbuurt is de tweede Eindhovense proeftuin ‘aardgasvrij wonen’ binnen het landelijke Programma Aardgasvrije Wijken. WijkvanNu begeleidde in opdracht van Gemeente Eindhoven de Proeftuinaanvraag. De toekenning is hét startsein om de circa 500 woningen uit Generalenbuurt-Zuid van het aardgas af te halen, met warmte uit de Rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI). De Generalenbuurt …
Proeftuin aardgasvrije wijk ’t Ven in Eindhoven
De buurt ’t Ven in Eindhoven is een van de wijken die als proeftuin is aangewezen in het kader van het ‘Programma aardgasvrije wijken’. Deze Rijksbijdrage is toegekend voor de realisatie van een warmtenet. Het warmtenet wordt aangesloten op de bestaande biowarmtecentrale in Meerhoven. Met deze centrale is het mogelijk een groot deel van de wijk ’t Ven van warmte …
Aan de slag in twee wijken voor Nissewaard
In 2019-2020 heeft de gemeente Nissewaard, samen met de andere gemeentes op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten de Warmtetransitievisie Voorne-Putten opgesteld. In deze visie is opgenomen dat in een vijftal wijken, verdeeld over de vier gemeentes, met projecten gestart wordt om deze wijken in 2030 aardgasvrij-ready te maken. In de gemeente Nissewaard zijn hiervoor de wijken De Hoek en De Akkers-centrum/Vogelenzang-zuid aangewezen. Wij begeleiden …
Publicaties: Warmtenetten ontrafeld en Warmtenetten georganiseerd
Warmtenetten zijn nieuw en worden vaak genoemd als innovatie in wijken en buurten. Maar hoe werkt het nou precies, wat zijn de voor- en de nadelen? En welke afwegingen zijn nodig bij de manier van ontwikkelen, realiseren en exploiteren van een warmtenet? DWA, partner van WijkvanNu ontwikkelde in opdracht van TKI Urban Energy de gratis handleidingen ‘Warmtenetten ontrafeld’ en ‘Warmtenetten …
Technische analyse met bewoners voor Vogelwijk, Den Haag
De gemeente Den Haag onderzoekt hoe de woningen in de Vogelwijk met schone energie verwarmd kunnen worden en hoe er duurzaam gekookt kan worden. Voor de overstap naar schone energie hebben wij de verschillende duurzame alternatieven onderzocht. In het onderzoek is de Trias Energetica meegenomen: er is gekeken naar het besparen van aardgas, het duurzaam opwekken van warmte en wanneer …
Bewonersinitiatief Steenwijkerland: inzicht in technische mogelijkheden voor de wijk
Vanuit een bewonersinitiatief in Steenwijkerland kwam de vraag naar voren welk energieconcept het beste toegepast kan worden voor drie verschillende wijken. Vanuit het oogpunt van de bewoners hebben wij de totale kosten van verschillende technieken als all-electric, aansluiting op een warmtenet en een hybride warmtepomp met waterstof bepaald. Zowel kosten voor isolatie, aanpassing van de cv-installatie en energiekosten zijn over …
Wijkuitvoeringsplannen Zeehelden- en Bloemenbuurt Ede
In de Zeehelden- en Bloemenbuurt en Ede worden binnenkort werkzaamheden uitgevoerd. Een groot deel van het riool wordt vervangen en een aantal bomen wordt vervangen door nieuwe bomen. De gemeente zag dit als kans: als de straat toch open gaat, kunnen we meteen een aantal andere verbeteringen meenemen. Wij stelden daarop voor de gemeente Ede, samen met buurtbewoners en betrokken …
- Page 1 of 2
- 1
- 2