Steeds meer gemeenten zijn aan de slag met het opstellen van wijkuitvoeringsplannen om wijken of buurten aardgasvrij te maken. Hiervoor gaan zij, met begeleiding van WijkvanNu, het gesprek aan met bewoners om te horen wat zij nodig hebben om hun woning te verduurzamen. Om vervolgens ook aan hun behoeften te kunnen voorzien en de bewoners hulpmiddelen te bieden is goed …
Kijk en luistertips over participatie en energie voor in de zomer
Je herkent het vast: door het jaar heen zie je podcasts of webinars waarvan je denkt ‘wanneer ik tijd heb, zet ik die even aan’. Hopelijk heb je in de zomervakantie wat meer ruimte voor inspiratie rondom energie en participatie. Graag zetten we een paar kijk en luistertips voor je op een rijtje. Luister ze onderweg naar je vakantiebestemming of …
Onderzoek PBL naar klimaatneutraal Nederland in 2050 opent debat over combinatie techniek en gedragsverandering
Recent kwam het PBL met een groot rapport over welke technische maatregelen ervoor kunnen zorgen dat Nederland in 2050 klimaatneutraal wordt. Ruim dertig routes om klimaatneutraal te worden zijn doorgerekend. Gedragsverandering is bewust niet meegenomen in de reikwijdte van het onderzoek. Welke inzichten en kansen zien we in dit onderzoek? Nederland klimaatneutraal in 2050 is technisch haalbaar, maar wordt spannend …
Vertrouwen en positieve gedragsverandering zijn essentieel bij bewonersinitiatief Duurzame SteK
Wijk van Nu is in gemeente Renkum bezig met het opstellen van een Wijkuitvoeringsplan (WUP). De gemeente Renkum bestaat uit een aantal dorpskernen, waaronder het dorp Oosterbeek. We zijn bezig met een WUP voor de wijk Stenenkruis, deel van Oosterbeek. Vanaf 2018 zet bewonersinitiatief Duurzame SteK zich in om samen te werken aan een duurzame, leefbare wijk Stenenkruis. In dit …
Draagvlak voor een warmtenet: een kwestie van vertrouwen in de bewoner
Een warmtenet heeft voordelen ten opzichte van gas, zoals ontzorging en de mogelijkheid om groene energie af te nemen. Met het oog op de energietransitie komt er een groot voordeel bij voor HT-MT warmtenetten, een veelgebruikte soort warmtenet. Isoleren is natuurlijk altijd goed vanuit duurzaamheidsperspectief, maar over het algemeen hoeft de woning een stuk minder geïsoleerd te worden om de …
Welke rol pakt u als gemeente?
Het afgelopen jaar werkten nagenoeg alle Nederlandse gemeenten aan hun Transitievisie Warmte. Nu deze visie klaar is, komt de volgende fase in beeld: het uitwerken van uitvoeringsplannen op wijkniveau. Aan de hand van drie vragen helpen we u in dit blog op weg om de gemeentelijke rolneming in deze fase scherp te krijgen. Welke basis is gelegd met de Transitievisie …
De vijf meest gestelde vragen én antwoorden op bewonersbijeenkomsten
Bent u al klaar voor de eerste bewonersbijeenkomst? Welke techniek er uiteindelijk ook wordt ingezet om de wijk aardgasvrij te maken, op een eerste bewonersbijeenkomst komen eigenlijk altijd de onderstaande vragen aan bod. 1. Moet ’t echt? Veel bewoners willen het echt nog even zeker weten, is dit verplicht? Het antwoord is eigenlijk tweeledig. Ja, we gaan echt van het …
Hoe houd je de energietransitie in de wijk betaalbaar?
Laten we het direct maar gezegd hebben: het aardgasvrij maken van wijken in Nederland is complex en iets van de lange adem. Dit weten we inmiddels. Dat we te maken hebben met technische, juridische en financiële obstakels én dat er sceptici te overtuigen zijn, dat weten we ook. Misschien heb jij als lezer ook je bedenkingen bij het hele ‘aardgasvrij-verhaal’. …