De vijf meest gestelde vragen én antwoorden op bewonersbijeenkomsten

Bent u al klaar voor de eerste bewonersbijeenkomst? Welke techniek er uiteindelijk ook wordt ingezet om de wijk aardgasvrij te maken, op een eerste bewonersbijeenkomst komen eigenlijk altijd de onderstaande vragen aan bod.

1. Moet ’t echt?

Veel bewoners willen het echt nog even zeker weten, is dit verplicht? Het antwoord is eigenlijk tweeledig. Ja, we gaan echt van het aardgas af. Dat is geen keuze meer. Maar hoe we dat gaan doen ligt nog niet vast.

De gemeente bereidt de meest gunstige manier samen met de wijk voor. Wil je daar niet aan mee doen? Dat kan, maar dan moet je het helemaal zelf regelen.

2. Wanneer gaat het gebeuren?

De gemeente is er natuurlijk al een lange tijd mee bezig. De totstandkoming van de transitievisie warmte heeft 1-2 jaar geduurd, maar ook daarvoor was de gemeente er al lang mee bezig. Het is daarom van groot belang dat de bewoners nu zo snel mogelijk betrokken worden, zodat ook zij zoveel mogelijk tijd hebben om aan het idee te wennen.

Hoe langer het nog duurt, hoe relaxter mensen zullen zijn. Maar bewoners willen wel graag plannen. Het is dus belangrijk om wel een jaartal te noemen zodat mensen grof kunnen uitstippelen wat er moet gebeuren en hoe ze de lasten kunnen verdelen over een flink aantal jaren.

3. Wat gaat het me kosten?

Of liever nog, wie gaat dat betalen? Deze vraag is amper te beantwoorden in het begin en het antwoord zal ook nog verschillend zijn per huishouden. Toch is het goed een indicatie te geven. Geef inzicht in wat er aan de woning moet gebeuren en wat globaal de kosten van deze ingrepen zijn.

Daarnaast is het goed om iets te zeggen over het kostenplaatje van de verschillende warmtealternatieven die worden overwogen.

4. Heb ik nog wat in te brengen?

Keuzevrijheid is echt belangrijk voor veel mensen. Richt het participatieproces zo in dat mensen (liefst) op meerdere momenten kunnen meedenken, zodat je het wijkproces samen met bewoners inzet en draagvlak creëert. Informeer bewoners vroegtijdig over het proces en hun mogelijkheden tot inspraak, bijvoorbeeld via inspraakavonden of een klankbordgroep. Geef daarbij zo goed mogelijk de kaders weer waarbinnen keuzes gemaakt kunnen worden.

Neem mensen mee in de keuzes die al zijn gemaakt zodat ze die kunnen begrijpen. Er is echter ook een grote groep die graag wil volgen. Ze volgen wel liever een buurtbewoner dan de gemeente. Je zou het onderzoek naar de mogelijkheden en de manier van uitvoeren dan ook goed kunnen doen met de bewoners die dat leuk vinden en hen vervolgens kunnen vragen als ambassadeur.

5. Moet ik nu al wat doen?

Nee, dat hoeft niet direct. We hebben nog tijd. Maar als mensen direct willen doorpakken, dan wil je die energie natuurlijk vasthouden. Dan is het goed om hen te informeren over de no-regret maatregelen. Vertel wat het zeker niet wordt, waar ze rekening mee kunnen houden of waar ze

zeker niet op hoeven te wachten (bv. straks komt er misschien subsidie voor die maatregel en dan heb ik hem al gedaan). Wijs hen de weg naar goede informatie, bijvoorbeeld naar het energieloket of de energiecoaches van de gemeente.

Natuurlijk is het spannend om de vergaderkamer uit te komen en naar de bewoners toe te gaan.  Maar wacht niet te lang zodat de bewoners inderdaad het gevoel hebben dat nog niet alles vast ligt en dat je samen op weg gaat, opzoek naar de beste oplossing.

Deze blog is geschreven door Imke Tegels, senior adviseur participatie bij SME. Vragen over bewonersparticipatie in de verduurzaming van uw wijk?

Imke Tegels
06 – 17 54 49 89

DELEN: